KORT OVER THAILAND
KORT OVER THAILAND, THAILAND KORT
Landkort over Thailand
Velkommen til danskernes fortrukne paradis nr. 2 – Thailand er hvad alle danskere bør prøve mindst een gang i livet og herefter bliver det til mindst to gange. For næsten alle vender tilbage til en kultur der er langt fra vores egen og det kan bekræftes af dem der har været der eller dem som har set tvillingerne Anders og Torben på TV. Du kan leve, spise og drikke for næsten ingen penge og du kan bade og sole dig fra morgen til aften.
Her bliver ingen stresset af de søde og venlige omgivelser som du møder overalt. Der er sandstrande i bunkevis og vandet er klart, smukt og varmt. Brug et kort over Thailand, når du skal finde rundt.
Geografi Kort Thailand
Thailand har et areal på 513.120 km2, hvilket gør det til verdens 50. største land. Det er en smule mindre en Yemen og lidt større en Spanien.[1]
I nord er landskabet kuperet, og de højeste bjerge er omkring 2.500 meter høje. Bjergkæderne og bakkerne er gennemskåret af frodige floddale. Den nordøstlige del af landet består af Khoratsletten (Koratsletten), oftest blot kaldt Isaan eller Isaan-plateauet, der nærmest er indrammet af bjerge med vest og syd og Mekongfloden på de andre sider. Bortset fra områderne nær floden er Koratsletten ikke særlig frodig.
I de indre egne, nord for hovedstaden Bangkok, ligger landets vigtigste landbrugsområde langs floden Chao Praya og dens delta – det kaldes Thailands risskål. Der er blevet gravet flere kanaler for at forbedre mulighederne for kunstvanding af risen.
Den del af Thailand, der ligger på Malaccahalvøen, består af frodige tropiske bjerge og bakker, indrammet af kystsletter med brede strande.
Før i tiden var landet dækket af tropisk skov, og teaktræ fra Thailand var verdenskendt. I dag har den kraftige skovhugst mindsket skovbestanden voldsomt. Der lever stadig vilde elefanter, tigre, tapirer og bantenger (verdens største okse), men 40 af landets 282 pattedyrsarter er truede. Det samme gælder 190 af de 928 forskellige fuglearter.
- Højeste bjerg: Inthanon (2.576 meter over havet)
- Største ø: Phuket (570 km²)
- Vigtigste floder: Chao Phraya, Mekong
Provinser Kort
Thailand er inddelt i 77 provinser, kaldt changwat, der ledes af en regeringsudpeget guvernør, der cirkulerer til en ny provins med 18 til 24 måneders mellemrum.[212] Provinser er igen opdelt i distrikter, underdistrikter, kommuner og byområder (storby, byer, landsbyer). Sidstnævnte ledes af et folkevalgt byråd med en borgmester i spidsen. Landsbyer ledes af en folkevalgt Poo Yai Ban, der kan oversættes som “landsbyleder” (engelsk: head of village).
Større byer Kort
Landets vigtigste byer er – antal indbyggere i parentes:
- Hovedstaden Bangkok (6,59 mio. 2007).
- Nakhon Ratchasima (Khorat/Korat) (278.000).
- Songkhla (243.000).
- Nanthaburi (233.000).
- Rayong (211.000).
- Khon Kaen (206.000).
- Chiang Mai (167.000).
Klima Kort
Thailand ligger i troperne, så der er varmt året rundt og en relativt høj luftfugtighed. Det meste af regnen falder under sommermonsunen fra maj til oktober. Lige før den kommer, er det allervarmest – det er ikke usædvanligt, at der er over 40 grader i de nordøstlige egne. Det er køligst i december og januar. I det sydlige Thailand er nedbøren mere jævnt fordelt over året, og det bliver heller ikke mærkbart køligere om vinteren.
- Gennemsnitstemperatur/døgnet: Bangkok 25 °C (december), 30 °C (april)
- Gennemsnitsnedbør/måned: Bangkok 7 mm (december), 306 mm (september)
Det er meget sjældent, at tropiske storme og tyfoner går i land i Thailand. Sidste gang, en større tropisk storm ramte landet, var i 1962, hvor stormen “Harriet” kostede omkring 900 mennesker livet. Den i blandt andre danske medier ganske omtalte storm “Pabuk” (som betyder “ferskvandsfisk“) over den sydlige del af landet og nogle populære turistmål i januar 2019, blev ikke så slem, som myndighederne havde varslet, med kun fire rapporterede dødsfald og mindre materielle skader, der dog udgjorde ødelæggelser for over 3 milliarder baht. Den eneste tyfon, der nogensinde har ramt Thailand, var “Gay” i 1989, hvor cirka 800 mennesker omkom.[213][214]
Fauna kort
Elefanten er Thailands nationalsymbol og nyder sammen med tigre (ofte omtalt som Royal Bengal Tiger) høj status for fortsat bevarelse, som en del af naturens vilde dyreliv.
I 2019 blev antallet af vildtlevende elefanter anslået til cirka 3.000 individer.[215] I visse området blev der i 2022 opgjort en årlig stigning af bestanden på otte procent, hvilket medførte, at elefanter trak udenfor reservaterne i fem provinser i deres søgen efter føde.[216]
Den vilde tigerbestand var stærkt faldende indtil begyndelsen af 2000-tallet, hvor det er lykkedes at øge bestanden, især i Huay Kha Khang naturreservatet, hvor bestanden blev øget med ca. 50 % fra 2012 til 2018, fra 40 til 60-65 eksemplarer. Det største gruppe på omkring 120 vilde tigre lever i Thung Yai Naresuan-Huay Kha khaeng skovområdet. Et mindre antal på angiveligt 15 eksemplarer lever i Dong Phyayen-Khao Yai skovene. I 2012 regnedes den vilde bestand at bestå af 189-252 individer. Ud over den vilde bestand findes 1.464 tigre i fangeskab fordelt på 49 tigerfarme (2018).[217] Den samlede tigerbestand i Indokina anslås til cirka 350 (2011).[218]