HVAD ER BITCOIN

Hvad er Bitcoin
Hvad er Bitcoin

Hvad er Bitcoin? Forskellen er at Bitcoin er en ren digital valuta mens en almindelig valuta kan fås som mønter og sedler. Men der kan også argumenteres for at den almindelige valuta også kan betragtes som en form for digital valuta, da flest bruger dankort, mastercard, visa etc. Der bliver færre og færre mønter og sedler i omløb. Og dermed vil det pågældende lands valuta faktisk blive digitaliseret på lige fod med kryptovaluta som Bitcoin, Etherium, Litecoin, Dogecoin, etc.

Forskellen på bitcoin og almindelig valuta vil blive udvisket. Og hvor bitcoin vil være brugbart i hele verden og ikke være afhængig af gebyrer til banker når du tager på ferie eller overflytter penge til et andet land som almindelige valutaer som dollars, pund, euro etc.

Hvad er en kryptovaluta

Det simple svar er at der ikke er nogen forskel på kryptovaluta og almindelig valuta! Det er noget forsimplet, men ideen med kryptovaluta er at du med f.eks. Bitcoin kan købe en kop kaffe, en sandwich, legetøj, bil, båd, etc. på samme måde som du bruger dollars, Pund, Euro, Danske kroner etc. 

Ligesom når du betaler med dine telefon hos købmanden. Det være du bare skal vælge om det skal være danske kroner eller Bitcoin du skal betale med.

Hvad er forskellen på almindelig valuta og kryptovaluta?

Glem betalingsdelen! Den er ved at blive udbygget og det er kun et spørgsmål om tid, så kan du bruge kryptovaluta som bitcoin overalt.

Rent teknisk er almindelig valuta som dollars, Pund, danske kroner etc. forældet og gammeldags. De gamle valutaer styres med forskellige instrumenter fra statens side – og kan holdes kunstig oppe og nede.

Kryptovaluta derimod er alene bestemt ud fra udbud og efterspørgelse. Mens et lands officielle valuta og værdien heraf er bestemt af landets pengepolitik som regeringen udsteder. Og her bliver det noget mere teknisk idet der er mange faktorer som renter, opkøb/salg af fremmede valutaer, salg og køb af statsobligationer etc. der har indflydelse på en almindelig valutas værdi.

Kryptovalutaer er nemmere og mere forenklet. Det kan man have holdninger til. I 2013 advarede de offentlige myndigheden over en bred kam imod Bitcoin.

Hvis du have købt for 1000 kroner i bitcoin i 2013 så ville de 1000 kroner være blevet til 1,7 million i dag. Spørgsmålet er så om 1000 kroner i dag om 8 år vil give den samme vækst eller endda mere. For væksten de sidste 4 år har været den mest eksplosive i hele perioden.

De offentlige myndigheder har en naturlig interesse i at advare i mod fremmede valutaer for det kan svække tilliden til landets eget valuta. Det samme gjorde sig gældende i østtyskland, hvor den vestlige D-mark og Dollars var langt mere gangbar end den østtyske D-mark.

Er kryptovaluta usikkert ?

Nej –  Det er også usikkert at købe en aktie. Aktier i et selskab som laver våben blev på kort tid forringet væsentligt, mens selskaber som dårligt kunne overleve at producere grønne produkter pludselig er de mest hotte efter selskaber som sælger covid 19 vacciner.

Markedet går op og ned, og der er forbundet en risiko i alt.

Kigger vi på bitcoin de sidste 2 år, 4 år, 6 år etc. så har investeringen været fantastisk og dem som købte har kunnet gange deres investeret kapital mere end 1000 gange.

Det er ikke sket for aktier på c20 indekset nogensinde.

Så svaret må være nej – og trods det faktum at bitcoin kan halvere sin værdi, så har den få måneder efter vist sig stærk nok til at komme tilbage.

Hvad kan man købe med Bitcoin og andre kryptovalutaer ?

Ja det kan du men det er stærkt begrænset. Der er mange andre lande som langt længere fremme med at butikkerne kan tilbyde at du kan købe med Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Men allerede nu begynder nogle af de allerstørste spillere på verdensmarkedet at tilbyde / arbejde på at du kan vælge at betale med enten dine Danske kroner eller dine Bitcoins istedet på dit visa kort, din paypalkonto, eurokort, mastercard etc.

Det vurderes at de store kortselskaber som VISA, AMEX, Mastercard etc. alle vil tilbyde betaling med Kryptovalutaer som Bitcoin, og dette vil sandsynligt og overvejende betyde at værdien på kryptovalutaer eksplodere yderligere.

Der er allerede beregninger som forecaster værdien på Bitcoin kan ganges med 1.000 indefor de næste 3 år. Men ses der historisk på tallende, så kan værdien endda blive væsentlig højere.

Antallet af købere til Bitcoin og andre kryptovalutaer kan yderligere skubbes opad, alene i tilvæksten i at antallet af købere i hele verden stadig stiger med express fart.

Her er et meget lille udpluk:

Bitcoin

Ethereum

Cadano

Litecoin

Internet computer

Dogecoin

– etc. etc. 

Hvor meget kostede en bitcoin i begyndelsen?

I 2009 kostede en bitcoin 0,0001 dollars – altså så godt som ingenting. I dag koster en bitcoin over 300.000 DKK kroner medio 2021. 

22. Maj  2010 betalte en mand 10.000 bicoins for en pizza. Prisen for pizzaen svarede til ca. 180 DKK kroner. Dette kaldes også “Bitcoin Pizza Day”

I dag svarer de 10.000 bitcoins til et svimlende beløb af 3.140.000.000 kroner – altså mere end 3 milliarder kroner for blot en pizza.

Til sammenligning kan du købe over 7500 Teslaer. Bygge over 750 huse til 4 millioner stykket. 

Hvad er en Bitcoin?

Bitcoin er ligesom almindelig valuta som Dollars, Pund, Euro etc. men med den forskel at Bitcoin er fuldstændig fri af banker, stater etc. samt at den vigtigst af alt er 100% digital, Bitcoin er ikke en mønt eller seddel. Når du ser en fysisk Bitcoin mømt så er det lavet for at skabe en illusion om at mønten er håndgribeligt. Men bitcoin er udelukkende digital.

Bitcoin er i kategorien kryptovaluta og dermed defineret som en 100% digitalt valuta.

Almindelige valutaer styres blandt andet af staten, bankerne og et lands økonomi etc. Bitcoin værdi er styret af rent udbud og efterspørgsel på markedet. Altså hvad du er villig til at betale for den og hvad en anden er villig til at sælge den for. I bund og grund er Bitcoin og andre kryptovalutaer styret af tro på at de vil blive mere eller mindre udbredte.

Så når en Bitcoin stiger i pris fra 0,0001 dollars i 2009 til flere tusinde dollars, så er det i princippet bundet i, at der er folk i markedet der alene tror på at bitcoin bliver mere og mere pupulær. Men værdien kan ikke defineres som almindelig valuta, hvor landes “guldreserver” og andre værdiet i et land kan understøtte en valutas værdi.

I gamle dage var mønter præget i ædelmetal som guld eller sølv. Og dermed kunne værdien bedre retfærdiggøres.

Dette er en noget forsimplet forklaring. Det væsentligste er dog at understrege at Bitcoin kan have store udsving og alene Elon Musk (Tesla) udtalelse om at driften af bitcoin var miljøvenlig, hvilket i løbet af få dage halvere bitcoin værdi. Omvendt formåede bitcoin på få måneder at genvinde det tabte. 

Der er forskellige teorier for hvordan almindelig valuta værdisættes og hvordan bitcoin værdisættes. Men det er faktuelt at almindelig valuta som dollars, pund, euro etc. digitaliseres mere og mere, hvormed de nærmer sig mere kryptovalutaer som bitcoin og dermed risikerer disse almindelige valutaer at miste sin værdi fordi de er bundet op på en værdisætning, der er gammeldags og ikke tidssvarende, mens kryptovalutaer i større og større grad fortsætter sin værdistigning år efter år som ingen andre almindelige valutaer har formået.

Hvad er Bitcoin
Hvad er Bitcoin