KORT OVER NEW YORK

KORT OVER NEW YORKKORT OVER NEW YORK

Kort over New York City

Kort over New York City giver dig information om alle de vigtige og interessante steder, oplevelser og muligheder du har, når du skal på visit i New York City. Hele New York er nemt at komme rundt i og især med deres New York City SubWay, som du kan finde link til her.

New York City kort (officielt The City of New York og også kendt under tilnavnene “the Big Apple”, “Gotham” og “byen der aldrig sover”) er den folkerigeste by i USA, beliggende på den sydøstligste spids af staten New York.

I mere end et århundrede har den forretningsmæssigt, finansielt og kulturelt været et af verdens førende centre, og dens indflydelse på politik, uddannelse, underholdning, sport,

medier, mode og kunst bidrager til dens status som en af verdens mest betydningsfulde byer. Som hjemsted for FN er byen også en diplomatisk hovedby. Byens nuværende borgmester er Eric Adams.

The City of New York kort består af fem bydele, der hver udgør et amt: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Med 8.398.748(2018)[1] indbyggere på et område på 789,4 km² har New York City den næststørste befolkningstæthed af storbyerne i Nordamerika efter nabobyen Union City, New Jersey.[2] Byområdet New York City med forstæder i delstaterne New York, New Jersey og Connecticut har  indbyggere, og er dermed blandt verdens 10 største metroområder.[3] I 2005 blev der talt næsten 170 sprog i byen, mens 36 procent af befolkningen var født i udlandet.[4][5]

Byen har mange områder og seværdigheder, der er kendt over hele verden. Frihedsgudinden hilste millioner af immigranter velkommen, da de kom til Nordamerika i det sene 19. århundrede og tidlige 20. århundredeWall Street i Lower Manhattan har siden 2. verdenskrig været et dominerende finansielt centrum og er hjemsted for New York Stock Exchange (New Yorks børs). Byen er kendt for sin skyline af skyskrabere, blandt andet Empire State Building og de tidligere tvillingetårne World Trade Center.

Byen er stedet, hvor mange amerikanske kulturelle retninger er opstået, blandt andet Harlem Renaissance i litteratur og visuel kunst, abstrakt ekspressionisme i malerkunst og hiphop-kulturen indenfor musik.

TRANSPORT I NEW YORK CITY

Transport

KORT OVER NEW YORK
KORT OVER NEW YORK

New York City er hjemsted for de to travleste jernbanestationer i USA, en af dem er Grand Central Terminal, som er afbildet her.

Det offentlige transportsystem i New York er indbyggernes mest populære transportform.[140] Omkring en ud af tre rejsende med de offentlige transportmidler og to tredjedele af USA’s togpassagerer bor i New York og dens forstæder.[141][142] Dette står i skarp kontrast til resten af landet, hvor omkring 90 procent af pendlerne kører i bil til deres arbejdsplads.[140] New York er den eneste by i USA, hvor mere end halvdelen af alle husstande ikke ejer en bil (på Manhattan er det 75 procent af beboerne, der ikke har bil. På landsplan er tallet 8 procent).[140]

New York City Subway (New Yorks undergrundsbane) er det største massetransportsystem i verden målt på banelængde med 1.062 kilometer hovedspor, og målt på antallet af stationer i brug, med 468. Det er også det fjerdestørste når der måles på antallet af passagerer årligt (1,4 milliarder rejser i 2005).[141] Transportsystemet i New York er enormt og komplekst. Det omfatter den længste hængebro i Nordamerika,[143] verdens første mekanisk ventilerede tunnel,[144] mere end 12.000 gule taxaer[145] og en gondolbane, der transporterer pendlere mellem Roosevelt Island og Manhattan.

New Yorks offentlige buspark og pendlerjernbaner er de største i Nordamerika.[141] Jernbanen, der forbinder forstæderne i Tri-State-området med byen, har mere end 250 stationer og 20 linjer.[141][146][147] Pendlerjernbanesystemet samles på de to travleste jernbanestationer i USA, Grand Central Terminal og Pennsylvania (Penn) Station.[148][149]

New York er det største knudepunkt i USA for international passagerflytrafik.[150] Området betjenes af tre større lufthavne, John F. Kennedy International AirportNewark Liberty International Airport og LaGuardia Airport. Der er planer for en fjerde lufthavn, Stewart International Airport nær Newburgh, der skal overtages og udvides af Port Authority of New York and New Jersey (der administrerer de tre andre lufthavne), og som skal aflaste de øvrige lufthavne, så den stadig stigende passagertrafik kan afvikles. 100 millioner rejsende brugte de tre lufthavne i 2005, og byens luftrum er det travleste i landet.[151] Internationale fly fra JFK og Newark stod for omkring en fjerdedel af alle amerikanske rejsende, der rejste udenlands i 2004.[152]

Den udbredte brug af offentlige transportmidler i New York gør sammen med 120.000 daglige cyklister[153] og mange pendlere til fods byen til den mest energieffektive større by i USA.[31] Byen er i stand til at klare en oliekrise med en prisstigning fra 3 til 8 dollars per gallon.[154] Fodgængere og cyklister står for 21 procent af al transport i byen, hvor tallet for metroregioner på landsplan er omkring 8 procent.[155]

HVOR MANGE BOR DER I NEW YORK

Hvor mange der bor i New York,

Befolkningskoncentrationen i New York

I 2006 var New York befolkningsmæssigt den tredjestørste delstat i USA efter Californien og Texas med en anslået befolkning på 19.306.183. Dette var en forøgelse i befolkningen på 329.362 eller 1.7% siden 2000.

Befolkningsmæssigt er New York en langsomt voksende delstat med stor udvandring til andre delstater i USA, især til Florida og Arizona. New York er dog et førende bestemmelsessted for international immigration.

Med 8.804.190 indbyggere på et område på 789,4 km² har New York City den næststørste befolkningstæthed af storbyerne i Nordamerika efter nabobyen Union City, New Jersey.

Geografi

KORT OVER NEW YORK, NEW YORK KORT

Floden Hudson River har længe været en vigtig transportvej i delstaten

New Yorks samlede areal udgør 141.089 km², heraf landareal 122.055,77 km², og staten er derfor nr. 27 (i forhold til landareal 30) af 50 i størrelse blandt USA’s delstater. Dalen Great Appalachian Valley dominerer landskabet i det østlige New York. Lake Champlain ligger i den nordøstlige del af delstaten, som også rummer Hudson River, som herfra flyder mod syd til AtlanterhavetAdirondack-bjergene ligger vest for dalen. Det meste af den sydlige del af staten ligger på Allegheny-plateauet, som rejser sig fra sydøst mod Catskill-bjergene. Den vestlige del af staten har afløb til Allegheny-floden

New York grænser mod de to store søer Lake Erie og Lake Ontario, som er forbundet af Niagara-floden, provinserne Ontario og Quebec i Canada, tre New England-stater (VermontMassachusetts og Connecticut), Atlanterhavet, og de to stater New Jersey og PennsylvaniaRhode Island deler en vandgrænse med New York.

Selv om staten mest er kendt for New York Citys urbane stemning, især Manhattan‘s skyskrabere, så er det meste af staten domineret af landbrug, skove, floder, bjerge og søer. Naturparken Adirondack State Park er den største naturpark i USA udenfor AlaskaNiagaravandfaldene på Niagara-floden mellem Lake Erie og Lake Ontario er en populær attraktion.

Byer

KORT OVER NEW YORK, NEW YORK KORT

En farm nær Oxford, New York

Større byer i delstaten er:

Økonomi New York

KORT OVER NEW YORK, NEW YORK KORT

Midtown på Manhattan i byen New York har verdens højeste koncentration af firmaer på listen Fortune 500

New Yorks bruttodelstatsprodukt var i 2005 963,5 mia. USD, det tredjestørste i USA efter Californien og Texas. Hvis New York var en selvstændig nation, ville dens økonomi være den 16. største økonomi i verden efter Sydkoreas. Den gennemsnitlige indkomst var 40.072 USD i 2005, den femtehøjeste i USA. Delstatens landbrugsprodukter omfatter mejeriprodukter, kvægavl, grønsager og frugt. Industrien omfatter bl.a. trykning og udgivelser, videnskabelige instrumenter, elektronisk udstyr, maskiner, kemiske produkter og turisme.

Canada er en vigtig økonomisk partner for delstaten. 23% af statens udlandseksport gik i 2004 til Canada. Turisme nordfra udgør også en væsentlig del af økonomien.

Byen New York er det førende centrum for bank– og finansvirksomhed og kommunikation i USA og New York Stock Exchange, den største børs i verden, målt i omsætning. Mange af verdens største virksomheder er repræsenteret i byen.

Demografi

KORT OVER NEW YORK, NEW YORK KORT

Befolkningskoncentrationen i New York

I 2006 var New York befolkningsmæssigt den tredjestørste delstat i USA efter Californien og Texas med en anslået befolkning på 19.306.183. Dette var en forøgelse i befolkningen på 329.362 eller 1.7% siden 2000.

Befolkningsmæssigt er New York en langsomt voksende delstat med stor udvandring til andre delstater i USA, især til Florida og Arizona. New York er dog et førende bestemmelsessted for international immigration.

Etnisk baggrund New York

De største etniske oprindelsesgrupper i delstaten New York er afroamerikanere (15.8%), italiensk-amerikanere (14.4%), latinamerikanere (14.2%), irsk-amerikanere (12.9%) og tysk-amerikanere (11.1%). I 2004 blev det anslået, at 20.4% af befolkningen var født i udlandet.

New York er hjemsted for den største gruppe af folk fra Puerto Rico og den Dominikanske Republik i hele USA. Bydelen Harlem i New York City har historisk været et væsentligt midtpunkt for afroamerikansk kultur. Queens, også i New York City, er hjemsted for delstatens største asiatisk-amerikanske befolkning.

KORT OVER NEW YORK, NEW YORK KORT

New Yorks befolknings etniske baggrund

Ifølge folketællingen i 2000 udgjorde italiensk-amerikanerne den største gruppe i Staten Island og Long Island, fulgt af irsk-amerikanerne. Albany samt den sydøstlige og centrale del af staten er overvejende irsk-amerikansk og italiensk-amerikansk. I Buffalo og i det vestlige New York er tysk-amerikanerne den største gruppe, i den nordlige del af staten er det fransk-canadiere.

New York har det største antal af italiensk-amerikanere blandt alle delstater i USA.

Religion New York

Katolikker udgør mere end 40% af befolkningen i New York, protestanter 30%, jøder 5%, muslimer 3.5%, buddhister 1%, og 13% har ingen religiøs tilknytning.

KORT OVER USA